Przejdź do treści

mąka migdałowa

Wartości odżywcze na 100g: 572kcal(2393kJ)/ Tłuszcz: 52g (kwasy tłuszczowe nasycone :4,74g)/ Węglowodany: 20,5g(cukry:4,2g)/ Błonnik:12,9g/ Białko:20g/ sól:<0,01g

O słów kilka

Czy wiesz, że migdały to jedne z najdłużej uprawianych orzechów na  świecie?? Migdałowiec pospolity pierwotnie spotykany tylko w Azji na przestrzeni lat został rozprzestrzeniony po całym świecie. Uprawy tej długowiecznej rośliny, osiągającej wysokość nawet kilkunastu metrów,   można spotkać  m.in. w Afryce, Stanach Zjednoczonych, a nawet w niektórych krajach Europy takich jak Francja, Włochy czy Hiszpania. Migdały mogą nie tylko stanowić szybką i zdrową przekąskę, ale także mogą być użyte do produkcji masła orzechowego, mąki migdałowej, która jest świetnym zamiennikiem dla mąk zawierających gluten, czy bardzo popularnego w cukiernictwie marcepanu. Jednak migdały mają do zaoferowania znacznie więcej niż smak. Orzechy te to kopalnia witamin i składników odżywczych, dzięki którym wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.  Co zyskujemy wprowadzając je do swojej diety?

  • Dzięki dużej zawartości zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów migdały korzystnie wpływają na ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi i tym samym przeciwdziałając chorobom układu krążenia.

 
  • Zawarte w migdałach ryboflawina i l-karnityna wspomagają pracę mózgu, spowalniają proces starzenia się mózgu, łagodzą negatywne skutki związane ze stresem oksydacyjnym oraz wspomagają zdolności poznawcze oraz pamięć.

 
  • Magnez i mangan zawarte w tych orzechach wspomagają koncentracje, zwiększają odporność organizmu, działają przeciwbakteryjnie oraz chronią przed wolnymi rodnikami. Magnez dodatkowo jest pomocny w walce z bezsennością, stresem czy skurczami mięśni.

 
  • Dzięki dużej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych migdały spowalniają uwalnianie się glukozy do krwi, dzięki czemu nie doświadczymy nagłego spadku energii, co więcej sprawiają, że czujemy sytość dłużej co może sprzyjać utracie wagi, a także pomagają w przyswajaniu przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

  • Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B, które korzystanie wpływają na parcę układu nerwowego, regulują procesy metaboliczne zachodzące w komórkach ciała, redukują objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a dzięki zawartości witaminy b9(kwasu foliowego) są świetne dla kobiet spodziewających się dziecka, ponieważ zapobiegają wadom płodu.

 

Kto by pomyślał, że taki mały niepozorny orzeszek będzie miał tak duży wpływ na nasz organizm. Zdecydowanie warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Jeśli jednak nie masz pomysłu na to jak wykorzystać migdały lub mąkę migdałową to zapraszamy do Turlaj klopsa, gdzie ten cenny składnik możesz znaleźć w naszych zdrowych słodkościach, a osoby, które lubią własnoręcznie stworzyć coś słodkiego zachęcamy do nabycia naszego ebooka z przepisami na szybkie,  pyszne i w 100% wegańskie desery z kubeczka

Bibliografia:

https://draxe.com/nutrition/almonds-nutrition/