
klopsy wieloroślinne
Klopsy na bazie cieciorki i mixu warzyw, z nutą kuminu i kolendry
Skład: cieciorka, groszek zielony, marchew, papryka, kukurydza, szpinak, czosnek, płatki jaglane, cebula
Wartości odżywcze małej porcji: 71 kcal/ 04gB/01gT/14gW
Wartości odżywcze dużej porcji: 129 kcal/ 07gB/02gT/25gW
Bogate źródło białka, kopalnia witamin i minerałów, stosowana w wielu zdrowych dietach takich jak dieta śródziemnomorska czy ajurwedyjska. Ciecierzyca najbardziej znana jako główny składnik humusu prawdziwa bomba składników odżywczych. Co można zyskać jedząc ciecierzyce???
– Dzięki zawartości węglowodanów złożonych, po zjedzeniu ciecierzycy poziom cukru we krwi nie wzrasta drastycznie, a wytwarzana z nich energia jest dostarczana organizmowi stopniowo.
– Glukoza znajdująca się w ciecierzycy jest rozkładana znacznie wolniej niż ta pochodząca z innych źródeł przez co jest bezpieczna dla osób z cukrzycą, ponieważ nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.
– Ze względu na dużą zawartość błonnika i białka (aż 14,5 g w szklance!!!) w ciecierzycy po jej zjedzeniu szybciej czujemy się syci i nie odczuwamy potrzeby podjadania. Regularne jej spożywanie może pomóc w utracie wagi.
– Błonnik zawarty w tym strączku pomaga w szybszym trawieniu pokarmu, a także w utrzymaniu prawidłowego pH naszych jelit. Co więcej, zmniejsza ilość złych bakterii jelitowych zwiększając równocześnie liczbę tych dobrych dla naszego przewodu pokarmowego.
– Ciecierzyca podobnie jak inne rośliny strączkowe pomaga w utrzymaniu odpowiedniego cieśnienia krwi, a tym samym zapobiega udarowi i zatrzymaniu akcji serca.
– Bardzo ważną zaletą tych strączków, szczególnie dla wegetarian i wegan jest duża zawartość żelaza, cynku oraz witaminy B.
– Bardzo ważnym związkiem dla naszego organizmu , którego dostarcza ciecierzyca jest kwas foliowy. Niedobór tej substancji może powodować anemię, osłabienie odporności, kłopoty z trawieniem. Szczególnie ważny jest dla kobiet w ciąży, szczególnie w początkowej fazie, kiedy kształtuje się mózg i rdzeń kręgowy dziecka.
W Turlaj Klosa wiemy co dobre, dlatego ciecierzycę znajdziecie w naszych pysznych klopsach wieloroślinnych. Nie traćcie jednak czujności, bo często stosujemy ja też w naszych zupach i deserach! 🙂
Zródła:
https://draxe.com/chickpeas-nutrition/