
sos tofunese
Wegański odpowiednik sosu typu bolognese z tofu zamiast mięsa. Wyraziście pomidorowy z dodatkiem soczewicy oraz nadającymi smak i aromat cebulą i czosnkiem.
Skład: cebula, czosnek, tofu, soczewica czerwona, soczewica zielona, pomidory, marchew, olej rzepakowy
Wartości odżywcze małej porcji: 126 kcal / 08gB / 06gT / 11gW
Wartości odżywcze dużej porcji: 199kcal / 13gB / 09gT / 17gW
Jedne z najbardziej rozpowszechnionych warzyw* na świecie to pomidory. Jednak czy można się temu dziwić? Wśród ponad 7,5 tys. odmian każdy może znaleźć coś dla siebie. Choć wiele osób ceni je za smak, my dziś skupimy uwagę na ich licznych wartościach odżywczych i korzyściach wynikających z ich spożywania:
Zawarty w pomidorach likopen chroni organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem.
Są bogatym źródłem potasu, witaminy C i E, a zawarte w nich flawonoidy wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia.
Ponadto, zawierają one karotenoidy, które nie tylko zapewnią nam jędrną i gładką skórę, ale też wpłyną korzystnie na naszą odporność, pomogą zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, a nawet wpłyną korzystnie na płodność.
Luteina znajdująca się w pomidorach bardzo korzystnie wpływa na nasz wzrok. Badania wykazują, że luteina w pomidorach może działać jak naturalne leczenie zwyrodnienia plamki żółtej.
Wielką zaletą tych warzyw jest ich bardzo niska kaloryczność. Jeden średniej wielkości pomidor to zaledwie 22 kalorie!
Warto podkreślić, że pomidory nie tracą swoich właściwości w czasie gotowania, a niektóre z ich składników są nawet wtedy lepiej przyswajalne.
Więc nie ma na co czekać – zaglądajcie do Turlaj klopsa na wspaniały Tofunese i Gulasz Afrykański, będące źródłem zdrowia i młodości!
* Pomidor z punktu widzenia botaniki jest owocem, ale z uwagi na jego smak i wykorzystanie kulinarne powszechnie zalicza się to do warzyw.