spaghetti z marchewki

Skład: marchew 100%

Wartości odżywcze małej porcji: 32 kcal/ 1gB/0gT/10gW

Wartości odżywcze dużej porcji: 65 kcal/ 2gB/0gT/21gW

O słów kilka

Marchew jest uważana za jedną z najpopularniejszych roślin korzeniowych, na świecie. Jest łatwo dostępna o każdej porze roku, smaczna i można spożywać ją na wiele sposobów!

Co takiego kryje w sobie marchew?

Przede wszystkim jest niskokalorycznym warzywem – 100g to tylko 33 kcal! Idealnie nadaje się więc na niskokaloryczną i wysokoobjętościową przekąskę i zarazem jedną z pięciu porcji warzyw dziennie rekomendowaną przez WHO 🙂

Swój kolor zawdzięcza karotenoidom, a najważniejszym z nich o działaniu przeciwutleniającym jest beta-karoten – prekursor witaminy A. Wiele badań wykazało, że ma on kluczowe znaczenie dla poprawy odporności organizmu, zdrowia skóry, oczy, walki z wolnymi rodnikami i prewencji chorób serca, nowotworów, czy przewlekłych stanów zapalnych.

Poza sporą zawartością beta-karotenu, dostarcza duże ilości witaminy C, E i K, pewne ilości witaminy D oraz minerałów takich jak magnez, wapń i potas odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Spożycie marchwi może wzmacniać układ odpornościowy, chronić przed udarem niedokrwiennym mózgu, wysokim ciśnieniem krwi, zapaleniem stawów czy nawet infekcjami dróg moczowych. Dlatego wśród osób ryzyka zaleca się wysokie spożycie intensywnie pomarańczowych warzyw, w tym właśnie marchwi!

Ponadto wysokie stężenie alfa- i beta-karotenu we krwi są również związane z niższym ryzykiem miażdżycy.

Jako iż jest warzywem bogatym w błonnik zarówno frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej – ok. 3,5 g na 100 g, reguluje poziom cholesterolu we krwi i spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu. Dlatego jej włączenie do diety, zwłaszcza surowej marchwi, może być bezpieczne nawet dla osoby chorującej na cukrzycę.

Dba o nasze oczy! Zawarta w marchwi luteina, zeaksantyna zmniejszają ryzyko utraty wzroku związanej z wiekiem, a beta-karoten zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy, a nawet ślepoty.

Jako nieocenione źródło przeciwutleniaczy, polifenoli chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników i uszkodzeniami DNA.

Co ciekawe, dodatek marchwi do posiłku zwiększa produkcję żółci, a więc poprawia zdolność organizmu do trawienia tłuszczu.

Marchew znajduje również zastosowanie w dietach lekkostrawnych odciążających układ pokarmowy, dietach rozszerzających dla dzieci ze względu na swoją lekkostrawność i niską alergenność.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6156046/.
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22292424
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10969995
  5. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydanie II zmienione. PZWL. Warszawa; 2017.