
natka pietruszki
Wartości odżywcze w 100g: 41 kcal / B:4g / T:0g / W:9g
Pietruszka to jedno z najpopularniejszych i najczęściej używanych ziół w naszych kuchniach. Choć zazwyczaj sięgamy po nią ze względu na jej smak, to warto wspomnieć również o jej właściwościach prozdrowotnych, a jest ich naprawę sporo. Co zyskujemy dodawając to zioło do naszych potraw?
Regularne spożywanie pietruszki może zwiększyć naszą odporność oraz zapobiegać starzeniu się komórek. Wszystko za sprawą licznych antyoksydantów, m.in. luteiny, apigeniny, likopenu, beta karotenu czy alfa-karotenu, które znajdziemy w tym ziele. Związki te pomagają spowolnić proces starzenia, zwalczając wolne rodniki lub stres oksydacyjny, a także stany zapalne w organizmie. Jest to ważne, ponieważ wiadomo, że powstawanie wolnych rodników przyczynia się do prawie wszystkich chorób związanych z wiekiem, w tym raka, chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych i chorób oczu.
Pietruszka zawiera olejki lotne – potężne składniki olejowe, które wzmacniają odporność, pomagają zwalczać powstawanie nowotworów, szczególnie poprzez spowalnianie wzrostu guza, zmniejszanie stresu oksydacyjnego i neutralizację wolnych rodników. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w 2013 roku przez American Association of Cancer, zawarta w pietruszce apigenina ma szczególnie duży wpływ na syntezę komórek raka piersi, znacznie opóźniając rozwój i zmniejszając częstość występowania i mnogość guzów sutka.
Badania pokazują, że spożywanie pietruszki wspomaga prace nerek, przyspiesza tworzenie moczu jednocześnie pozbywając się nadmiaru nagromadzonej w organizmie wody powodującej uczucie dyskomfortu, spuchnięcia, a nawet niestrawność.
Olejki eteryczne zawarte w pietruszce mają silne działanie antybakteryjne; zwalczają infekcje zarówno bakteryjne jak i grzybicze, dzięki czemu korzystnie wpływają na zdrowie skóry i zębów oraz zwalczają nieprzyjemny oddech spowodowany nagromadzeniem bakterii w jamie ustnej.
Co więcej, pietruszka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. witaminę K – niezbędną do utrzymania odpowiedniej gęstości kości, walki z pęknięciami i złamaniami, witaminę A – chroniącą siatkówkę i rogówkę przed uszkodzeniem w wyniku starzenia się oraz zapobiegającą chorobom oczu, a nawet kwas foliowy – niezbędny dla zdrowia serca, ponieważ pomaga rozkładać homocysteinę – aminokwas, który niekontrolowany może wpływać negatywnie na układ krwionośny organizmu.
A czy Wy lubicie natkę pietruszki? Mamy nadzieję, że jej liczne właściwości zachęcą Was do sięgnięcia po nią podczas gotowania. A jeśli nie wiecie z czym ja podać, to wpadnijcie do Turlaj Klopsa, gdzie pietruszka jest jednym z naszych darmowych dodatków. Możesz ją wybrać do każdego zestawu. Szczególnie polecamy ją w zestawieniu na naszym pysznym, gęstym sosem bezserowym. 😉