natka pietruszki

Warto艣ci od偶ywcze w 100g: 41聽kcal / B: 4 g / T: 0 g / W: 9 g聽聽

O s艂贸w kilka

Pietruszka to jedno z najpopularniejszych i najcz臋艣ciej u偶ywanych zi贸艂 w naszych kuchniach. Cho膰 zazwyczaj si臋gamy po ni膮 ze wzgl臋du na jej smak, to warto wspomnie膰 r贸wnie偶 o jej w艂a艣ciwo艣ciach prozdrowotnych, a jest ich napraw臋 sporo. Co zyskujemy dodawaj膮c to zio艂o do naszych potraw??

Regularne spo偶ywanie pietruszki mo偶e zwi臋kszy膰 nasz膮 odporno艣膰 oraz zapobiega膰 starzeniu si臋 kom贸rek. Wszystko za spraw膮 licznych antyoksydant贸w m.in. luteina, apigenina, likopen, beta6karoten czy alfa-karoten, kt贸re znajdziemy w tym ziele. Zwi膮zki te pomagaj膮 spowolni膰 proces starzenia, zwalczaj膮c wolne rodniki lub stres oksydacyjny, a tak偶e stany zapalne w organizmie. Jest to wa偶ne, poniewa偶 wiadomo, 偶e powstawanie wolnych rodnik贸w przyczynia si臋 do prawie wszystkich chor贸b zwi膮zanych z wiekiem, w tym raka, chor贸b serca, chor贸b neurodegeneracyjnych i chor贸b oczu.

Pietruszka zawiera sk艂adniki olejk贸w lotnych- pot臋偶ne sk艂adniki olejowe, kt贸re wzmacniaj膮 odporno艣膰, pomagaj膮 zwalcza膰 powstawanie nowotwor贸w, szczeg贸lnie poprzez spowalnianie wzrostu guza, zmniejszanie stresu oksydacyjnego i neutralizacje wolnych rodnik贸w. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w 2013 roku przez American Association of Cancer, zawarta w pietruszce apigenina ma szczeg贸lnie du偶y wp艂yw na syntez臋 kom贸rek raka piersi, znacznie op贸藕niaj膮c rozw贸j i zmniejszaj膮c cz臋sto艣膰 wyst臋powania i mnogo艣膰 guz贸w sutka鈥.

Badania pokazuj膮, 偶e spo偶ywanie pietruszki wspomaga prace nerek, przyspiesza tworzenie moczu jednocze艣nie pozbywaj膮c si臋 nadmiaru nagromadzonej w organizmie wody powoduj膮cej uczucie dyskomfortu, spuchni臋cia, a nawet niestrawno艣膰.

Olejki eteryczne zawarte w pietruszce maj膮 silne dzia艂anie antybakteryjne, zwalcza infekcje zar贸wno bakteryjne jak i grzybicze, dzi臋ki czemu korzystnie wp艂ywa na zdrowie sk贸ry i z臋b贸w oraz zwalcza nieprzyjemny oddech spowodowany nagromadzeniem bakterii w jamie ustnej.

Co wi臋cej pietruszka to prawdziwa skarbnica witamin i minera艂贸w. Znajdziemy w niej m.in. witamin臋 K– niezb臋dn膮 do utrzymania odpowiedniej g臋sto艣ci ko艣ci, walki z pekni臋ciami i z艂amaniami, witamin臋 A– chroni膮ca siatk贸wk臋 i rog贸wk臋 przed uszkodzeniem聽 w wyniku starzenia si臋 oraz zapobiegaj膮c膮 chorobom oczu, a nawet kwas foliowy- niezb臋dny dla zdrowia serca, poniewa偶 pomaga rozk艂ada膰 homocysteine- aminokwas, kt贸ry niekontrolowany mo偶e wp艂ywa膰 negatywnie na uk艂ad krwiono艣ny organizmu.

A czy wy lubicie natk臋 pietruszki? Mamy nadzieje, 偶e jej liczne w艂a艣ciwo艣ci zach臋c膮 was do si臋gni臋cia po ni膮 podczas gotowania. A je艣li nie wiecie z czym ja poda膰, to wpadnijcie do Turlaj Klopsa, gdzie pietruszka jest jednym z naszych darmowych dodatk贸w. Mo偶esz j膮 wybra膰 do ka偶dego zestawu. Szczeg贸lnie polecamy j膮 w zestawieniu na naszym pysznym, g臋stym sosem bezserowym 馃槈聽

Bibliografia:

https://draxe.com/nutrition/parsley-benefits/

https://verdum.pl/natka-pietruszki-wlasciwosci-zdrowotne-lecznicze/