CZARNY BEZ to jedna z najstarszych ro艣lin w Europie uprawiana w celach leczniczych. W艂a艣ciwo艣ci prozdrowotne czarnego bzu by艂y ju偶 opisane w IV w. p.n.e. przez Hipokratesa.
Kwiaty czarnego bzu s膮 藕r贸d艂em flawonoid贸w, kwas贸w fenolowych, garbnik贸w i soli mineralnych, dzi臋ki czemu s膮 艣wietnym 艣rodkiem napotnym i przeciwgor膮czkowym.
Bez ma w艂a艣ciwo艣ci moczop臋dne i przeciwb贸lowe.
Wzmacnia 艣ciany naczy艅 krwiono艣nych oraz poprawia ich elastyczno艣膰.
Dzi臋ki dzia艂aniu przeciwzapalnemu napary z bzu stosuje si臋 do p艂ukania
chorego gard艂a.
Owoce czarnego bzu s膮 藕r贸d艂em wielu witamin (wit. A, C i wit z grupy B), minera艂贸w (wapnia, potasu, glinu, 偶elaza i sodu) oraz kwas贸w organicznych.
Flawonoidy obecne w dojrza艂ych owocach stabilizuj膮 wch艂anianie witaminy C, utrudniaj膮 rozw贸j wirus贸w i bakterii.
Syrop z czarnego bzu 艣wietnie sprawdzi si臋 w przypadku przezi臋bienia, ma dzia艂anie wykrztu艣ne i odka偶aj膮ce.