mąka ryżowa

Wartości odżywcze na 100g: 349kcal(1465kJ)/ Tłuszcz: 0,7g (kwasy tłuszczowe nasycone :0,15g)/ Węglowodany: 76,9g(cukry:2,0g)/ Błonnik:2,3g/ Białko:7,6g/ sól:<0,01g

O słów kilka

Jeśli szukasz bezglutenowej alternatywy dla mąki pszennej, która sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych jak i w słodkich wypiekach to mąka ryżowa jest właśnie dla ciebie. Pozyskiwana przez drobne zmielenie oczyszczonych ziaren ryżu jest nie tylko atrakcyjną opcją ze względu na brak glutenu, ale także dzięki zawartości wielu składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Co takiego znajdziemy w mące uwielbianej przez kuchnie azjatyckie?

  • Mąka ryżowa to źródło witamin z grupy B,  które regulują pracę układu nerwowego i hormonalnego, zapobiegają stanom zapalnym błon śluzowych oraz usprawniają pracę serca i układu odpornościowego.
  • Zawarty w niej magnez wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentracje,  ma pozytywny wpływ na tan naszych kości oraz pomaga w przypadku nadmiernego stresu, bezsenności czy skurczach mięśni. 
  • Cynk obecny w mące ryżowej poprawia stan skóry, włosów i paznokci. 
  • Dzięki zawartości błonnika mąka ryzowa może pomóc w usprawnieniu procesu trawienia
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby dzięki zawartej w niej cholinie, która rozprowadza cholesterol i trójglicerydy po całym naszym organizmie.

Więc jeśli masz ochotę na jakąś pyszną, bezglutenową słodycz na bazie mąki ryżowej, pełną składników odżywczych koniecznie zajrzyj do Turlaj klopsa.  A jeśli w domu chciałbyś przygotować coś równie pysznego to w naszym ebooku znajdziesz pomysły na szybkie i smaczne desery do przygotowania w mikrofalówce.

Bibliografia:

https://draxe.com/nutrition/rice-flour/

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-ryzowa-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-ryzowej,25188.html