mąka owsiana
wartości odżywcze na 100g: 370kcal (1556kJ) / tłuszcz: 7,9g (kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7g) / węglowodany: 56,6g (cukry: 0,5g) / błonnik: 10,3g / białko: 13g / sól: <0,01g
O
słów kilka
Łatwe w przygotowaniu, dostępne w każdym sklepie, naturalnie bezglutenowe a do tego zawierają masę witamin i składników odżywczych. Nic dziwnego, że płatki owsiane to jedne z najczęściej wybieranych płatków na całym świecie!
CO ZYSKUJEMY UWZGLĘDNIAJĄC OWIES W NASZEJ CODZIENNEJ DIECIE?
- Dzięki dużej zawartości błonnika (złożonego głównie z beta – glukanów), który nie podlega rozkładowi przez enzymy w naszym organizmie:
- dłużej czujemy się syci,
- poprawia się perystaltyka naszych jelit,
- beta – glukany spożywane kilka razy w tygodniu mogą pomagać w obniżeniu cholesterolu i regulowaniu poziomu insuliny we krwi.
- Pełnoziarnista mąka owsiana charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż wysoko oczyszczone zboża, dzięki czemu poziom insuliny we krwi nie skacze gwałtownie, a węglowodany w nich zawarte są uwalniane stopniowo, dlatego też świetnie sprawdzi się jako składnik śniadania lub posiłku przedtreningowego.
- Dobrą wiadomością dla osób trenujących lub ograniczających spożycie produktów odzwierzęcych jest fakt, iż owies jest dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego.
- Już pół szklanki płatków owsianych zaspokaja aż 73% dziennego zapotrzebowania na magnez, który:
- wspomaga metabolizm,
- wspomaga pracę mózgu,
- wspomaga równowagę hormonalną,
- pełni bardzo ważną rolę w tworzeniu enzymów budujących kości, a tym samym pomaga w utrzymaniu zdrowego układu kostnego.
- Poprawa stanu kości, zębów oraz dziąseł to tylko niektóre z właściwości fosforu, który również kryje się w płatkach owsianych. Pierwiastek ten:
- wspomaga wchłanianie składników odżywczych z pożywienia,
- poprawia funkcjonowanie nerek, mięśni, serca oraz układu nerwowego.
Więc jeśli na śniadanko nie jadłeś owsianki, a chciał_byś skorzystać z bogactwa płatków owsianych, to wpadaj do Turlaj Klopsa na nasze pyszne desery, które bardzo często kryją w sobie to niezwykłe zboże!