Kasza gryczana

Skład: kasza gryczana palona, sól

Wartości odżywcze małej porcji: 138 kcal/ 5gB/1gT/28gW

Wartości odżywcze dużej porcji: 576 kcal/ 9gB/2gT/49gW

 

O słów kilka

Kasza gryczana to niezwykle ziarno gryki zwyczajnej  od wieków wykorzystywane przez naszych przodków na terenie Polski, które coraz częściej ponownie gości na naszych talerzach zwłaszcza u osób dbających o zdrowie, sylwetkę. 

Dlaczego warto ją spożywać i dlaczego była uwielbiana przez nasze babcie? 

Kasza gryczana to cenne źródło składników aktywnych biologicznie i cennych substancji odżywczych. 

  • Zawiera dużo białka roślinnego (11-16% suchej masy ziarna) o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, dbając o odpowiednią podaż aminokwasów egzogennych zwłaszcza na dietach wegańskich i wegetariańskich. Znajdziemy w niej sporo lizyny biorącej udział w budowie nowych tkanek, przeciwciał, a także tryptofanu będącego prekursorem dla serotoniny, tzw. hormonu szczęścia wpływającego na nasze dobre samopoczucie. 
  • Jest świetnym źródłem magnezu (ok. 218mg/100g) – pierwiastka, niezbędnego do prawidłowej pracy układu nerwowego (poprawiając pamięć i koncentrację), czy układu sercowo-naczyniowego. Zapotrzebowanie na magnez wzrasta u osób żyjących w stresie, aktywnych fizycznie i pracujących umysłowo. Odpowiednia jego podaż łagodzi również nieprzyjemne dolegliwości związane z PMS i pozwala na lepszą regenerację. 
  • Jest źródłem wielu witamin i pierwiastków, takich jak witaminy z grupy B, PP, E, cynk, żelazo, mangan czy potas, wpływając pozytywnie na organizm, cerę i wspierając zdolności krwiotwórcze. 
  • Jako produkt naturalnie bezglutenowy stanowi świetna alternatywę dla innych zbóż, zwłaszcza pszenicy, u osób cierpiących na nadwrażliwość na zboża zawierające glutenu czy świadomie z nich rezygnujących. 
  • Przez duża zawartość błonnika wspiera pracę układu pokarmowego regulując pasaż jelitowy oraz stanowi pożywkę dla naszych bakterii jelitowych. 
  • Błonnik zawarty w kaszy wiąże kwasy tłuszczowe, zmniejsza wchłanianie trójglicerydów, cholesterolu ze światła jelita obniżając stężenie frakcji LDL we krwi i wspierając prewencję chorób układu krążenia
  • Zawartość błonnika obniża IG potrawy i spowalnia uwalnianie glukozy do krwiobiegu zapobiegając hiperglikemii co ma znaczenie u osób borykających się z zaburzeniami przemian węglowodanów, ale także pozwala zachować dłuższą sytość po posiłku zmniejszając uczucie głodu (zwłaszcza na dietach redukcyjnych:))
  • Szczególnie polecana osobom chorym na cukrzycę. Badania frakcji flawonoidów zawartych w tym produkcie wykazało, że mogą one być pomocne w zapobieganiu powstawania insulinooporności
  • Jest bogata w flawonoidy – rutyna, kwercetyna, katechina, kwasy fenolowe. Ich wysokie właściwości przeciwutleniające niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników, wspierają układ immunologiczny. W dodatku rutyna  poprawiają szczelność naczyń krwionośnych i wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, co wpływa na leczenie choroby niedokrwiennej serca. 

Kasza gryczana to bez wątpienia pełnowartościowy produkt o magicznych właściwościach dla naszego organizmu, który może stanowić podstawę zbilansowanej diety. Każda porcja dostarcza solidnej porcji błonnika pokarmowego, witamin, minerałów oraz antyoksydantów wspierając nasze zdrowie fizyczne oraz psychiczne. 

Bibliografia:

  1. Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska; “Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki”; Postępy Fitoterapii 1/2014;
  2. Dojczew D, Kowalczyk K. ; “Ogólna charakterystyka oraz właściwości prozdrowotne gryki. ”; Przegląd Zboż-Młyn 2011
  3. Przetaczek-Różnowska I., Bubis E., 2016. Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych. PTP, Kraków.
  4. Hu Y., Tartary buckwheat flavonoids ameliorate high fructose-induced insulin resistance and oxidative stress associated with the insulin signaling and Nrf2/HO-1 pathways in mice, „Food & Function” 2017, 8(8), 2803–2816