
Gulasz afrykański
Gęsty, wytrawny sos o gulaszowej konsystencji, składający się z batata, pomidorów, fasoli adzuki groszku i szpinaku. Delikatnie słodki, dzięki zawartości masła orzechowego z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Skład: batat, masło orzechowe, groszek, fasola adzuki, pomidory, szpinak, czosnek, cebula, imbir
Wartości odżywcze małej porcji: 208 kcal/ 11gB/9gT/26gW
Wartości odżywcze dużej porcji: 346 kcal/ 18gB/15gT/43gW
Bogate źródło antyoksydantów, przede wszystkim karotenoidów, a także cennych witamin i minerałów, świetnie sprawdzą się zarówno w potrawach wytrawnych jak i ciastach. Bataty znane również jako słodkie ziemniaki coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Jednak czy wiesz co takiego w sobie kryją???
– Bataty są bogatym źródłem błonnika, już jeden średniej wielkości słodki ziemniak zaspokaja ok 15% dziennego zapotrzebowania na ten składnik w diecie. Błonnik nie tylko usprawnia pracę jelit, ale również spowalnia absorpcje cukru, a tym samym zapobiega nagłym wzrostom i spadkom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu jest przyjazny osobom z cukrzycom.
– Antyoksydanty zawarte w batatach pomagają zwalczać wolne rodniki zmniejszając ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób i spowalniają niszczenie komórek. Beta karoten, któremu słodkie ziemniaki zawdzięczają swój piękny, pomarańczowy kolor bardzo korzystnie wpływa na nasz wzrok, wspomaga układ oddechowy i spowalnia proces starzenia się skóry.
– Z badań przeprowadzonych w Chinach i Korei wynika, iż spożywanie batatów może korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu, poprawiając procesy poznawcze, pamięć i koncentracje.
– Zjadając jednego średniej wielkości słodkiego ziemniaka dostarczamy aż 438% zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę A!, która stymuluje powstawanie komórek odpornościowych zwalczających choroby i infekcje. Dbając o odpowiednie spożycie witaminy A chronimy nasz wzrok przed wieloma dolegliwościami jak np. suchość oczu czy kurza ślepota.
– Dzięki większej zawartości błonnika i niższemu indeksowi glikemicznemu niż białe ziemniaki, bataty są bardzo dobrym wyborem jeśli staramy się stracić kilka zbędnych kilogramów. Nie tylko będzie dłużej czuli sytość, ale także poziom cukru w naszej krwi nie będzie się drastycznie zmieniał.
Źródła:
https://draxe.com/nutrition/sweet-potato-nutrition-facts-benefits/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12421932
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14609130
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21609225
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12762354