Przejdź do treści

Gulasz afrykański

Gęsty, wytrawny sos o gulaszowej konsystencji, składający się z batata, pomidorów, fasoli adzuki groszku i szpinaku. Delikatnie słodki, dzięki zawartości masła orzechowego z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Skład: batat, masło orzechowe, groszek, fasola adzuki, pomidory, szpinak, czosnek, cebula, imbir

Wartości odżywcze małej porcji: 208 kcal / 11gB / 9gT / 26gW

Wartości odżywcze dużej porcji: 346 kcal / 18gB / 15gT / 43gW

O słów kilka

Bogate źródło antyoksydantów, przede wszystkim karotenoidów, a także cennych witamin i minerałów, świetnie sprawdzą się zarówno w potrawach wytrawnych jak i ciastach. Bataty znane również jako słodkie ziemniaki coraz częściej pojawiają się na naszych talerzach. Jednak czy wiesz, co takiego w sobie kryją?

Bataty są bogatym źródłem błonnika – już jeden średniej wielkości słodki ziemniak zaspokaja ok. 15% dziennego zapotrzebowania na ten składnik w diecie.  Błonnik nie tylko usprawnia pracę jelit, ale również spowalnia absorpcję cukru, a tym samym zapobiega nagłym wzrostom i spadkom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu jest przyjazny osobom z cukrzycom.

Antyoksydanty zawarte w batatach pomagają zwalczać wolne rodniki zmniejszając ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób i spowalniają niszczenie komórek. Beta karoten, któremu słodkie ziemniaki zawdzięczają swój piękny, pomarańczowy kolor, bardzo korzystnie wpływa na nasz wzrok, wspomaga układ oddechowy i spowalnia proces starzenia się skóry.

Z badań przeprowadzonych w Chinach i Korei wynika, iż spożywanie batatów może korzystnie wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu, poprawiając procesy poznawcze, pamięć i koncentrację.

Zjadając jednego średniej wielkości słodkiego ziemniaka dostarczamy aż 438% zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę A (!), która stymuluje powstawanie komórek odpornościowych zwalczających choroby i infekcje. Dbając o odpowiednie spożycie witaminy A chronimy nasz wzrok przed wieloma dolegliwościami, jak np. suchość oczu czy kurza ślepota.

Dzięki większej zawartości błonnika i niższemu indeksowi glikemicznemu niż białe ziemniaki, bataty są bardzo dobrym wyborem jeśli staramy się stracić kilka zbędnych kilogramów. Nie tylko będziemy dłużej czuli sytość, ale także poziom cukru w naszej krwi nie będzie się drastycznie zmieniał.