erytrol

Wartości odżywcze w 100g: 0 kcal / B: 0 g / T: 0 g / W:  0g

O słów kilka

Zarówno ksylitol, jak i erytrytol to substancje zaliczane  do grupy polioli czyli alkoholi cukrowych. Jednak sposób ich pozyskiwania jest nieco inny.

Erytrol naturalnie występuje np. w

  • winogronach,
  • gruszkach
  • grzybach 
  • arbuzach
 

Na skalę przemysłową otrzymywany jest m.in z kukurydzy w wyniku hydrolizy enzymatycznej i fermentacji z pomocą drożdży  Yarrowia lipolityca.

Uwielbiany przez osoby na diecie redukcyjnej z uwagi na jego kaloryczność jak i indeks glikemiczny, wynoszący 0 !!! Dzieje się tak dlatego, że jest to substancja nie trawiona przez nasz układ pokarmowy, jest wydalana z naszego organizmu w niezmienionej formie.

Ponadto erytrol:

  • może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży
  • nie powoduje próchnicy, a nawet hamuje jej rozwój
  • hamuje rozwój płytki nazębnej
  • jego normalne spożywanie nie powoduje wystąpienia wzdęć i biegunek. 

Źródła:

https://draxe.com/nutrition/article/erythritol

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24852946