Przejdź do treści

erytrol

wartości odżywcze w 100g: 0 kcal / B: 0g / T: 0g / W: 0g

O słów kilka

Zarówno ksylitol, jak i erytrytol to substancje zaliczane do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Jednak sposób ich pozyskiwania jest nieco inny.

Erytrol naturalnie występuje np. w

  • winogronach
  • gruszkach
  • grzybach 
  • arbuzach
 

Na skalę przemysłową otrzymywany jest m.in z kukurydzy w wyniku hydrolizy enzymatycznej i fermentacji z pomocą drożdży Yarrowia lipolityca.

Uwielbiany przez osoby na diecie redukcyjnej z uwagi na jego zerową kaloryczność jak i indeks glikemiczny, wynoszący 0! Dzieje się tak dlatego, że jest to substancja nietrawiona przez nasz układ pokarmowy – jest wydalana z organizmu w niezmienionej formie.

Ponadto, erytrol:

  • może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży
  • nie powoduje próchnicy, a nawet hamuje jej rozwój
  • hamuje rozwój płytki nazębnej
  • jego normalne spożywanie nie powoduje wystąpienia wzdęć i biegunek.