Zarówno ksylitol, jak i erytrytol to substancje zaliczane do grupy polioli czyli alkoholi cukrowych. Jednak sposób ich pozyskiwania jest nieco inny.
Erytrol naturalnie występuje np. w
- winogronach,
- gruszkach
- grzybach
- arbuzach
Na skalę przemysłową otrzymywany jest m.in z kukurydzy w wyniku hydrolizy enzymatycznej i fermentacji z pomocą drożdży Yarrowia lipolityca.
Uwielbiany przez osoby na diecie redukcyjnej z uwagi na jego kaloryczność jak i indeks glikemiczny, wynoszący 0 !!! Dzieje się tak dlatego, że jest to substancja nie trawiona przez nasz układ pokarmowy, jest wydalana z naszego organizmu w niezmienionej formie.
Ponadto erytrol:
- może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży
- nie powoduje próchnicy, a nawet hamuje jej rozwój
- hamuje rozwój płytki nazębnej
- jego normalne spożywanie nie powoduje wystąpienia wzdęć i biegunek.
Źródła:
https://draxe.com/nutrition/article/erythritol
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24852946