Zar贸wno ksylitol, jak i erytrytol to substancje zaliczane do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Jednak spos贸b ich pozyskiwania jest nieco inny.
Erytrol naturalnie wyst臋puje np. w
- winogronach
- gruszkach
- grzybach聽
- arbuzach
聽
Na skal臋 przemys艂ow膮 otrzymywany jest m.in z kukurydzy w wyniku hydrolizy enzymatycznej i fermentacji z pomoc膮 dro偶d偶y Yarrowia lipolityca.
Uwielbiany przez osoby na diecie redukcyjnej z uwagi na jego zerow膮 kaloryczno艣膰 jak i indeks glikemiczny, wynosz膮cy 0! Dzieje si臋 tak dlatego, 偶e jest to substancja nietrawiona przez nasz uk艂ad pokarmowy – jest wydalana z organizmu w niezmienionej formie.
Ponadto, erytrol:
- mo偶e by膰 bezpiecznie spo偶ywany przez kobiety w ci膮偶y
- nie powoduje pr贸chnicy, a nawet hamuje jej rozw贸j
- hamuje rozw贸j p艂ytki naz臋bnej
- jego normalne spo偶ywanie nie powoduje wyst膮pienia wzd臋膰 i biegunek.聽