
erytrol
wartości odżywcze w 100g: 0 kcal / B: 0g / T: 0g / W: 0g
O
słów kilka
Zarówno ksylitol, jak i erytrytol to substancje zaliczane do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Jednak sposób ich pozyskiwania jest nieco inny.
Erytrol naturalnie występuje np. w
- winogronach
- gruszkach
- grzybach
- arbuzach
Na skalę przemysłową otrzymywany jest m.in z kukurydzy w wyniku hydrolizy enzymatycznej i fermentacji z pomocą drożdży Yarrowia lipolityca.
Uwielbiany przez osoby na diecie redukcyjnej z uwagi na jego zerową kaloryczność jak i indeks glikemiczny, wynoszący 0! Dzieje się tak dlatego, że jest to substancja nietrawiona przez nasz układ pokarmowy – jest wydalana z organizmu w niezmienionej formie.
Ponadto, erytrol:
- może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży
- nie powoduje próchnicy, a nawet hamuje jej rozwój
- hamuje rozwój płytki nazębnej
- jego normalne spożywanie nie powoduje wystąpienia wzdęć i biegunek.