czarny ryż

Skład: ryż czarny, sól

Wartości odżywcze małej porcji: 145 kcal/ 3gB/1gT/30gW

Wartości odżywcze dużej porcji: 251 kcal/ 5gB/2gT/51gW

 

O słów kilka

Czarny ryż uważany jest za najzdrowszy ryż świata. Co w nim takiego świetnego ?

Czarny ryż swoją niezwykłą intensywnie fioletową barwę zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów należących do grupy flawonoidów o wysokim potencje antyokydacjnym. Co ciekawe, w czarnym ryżu odnotowano większą ich zawartość niż w powszechnie uznanych i cenionych jagodach.

Regularne spożywanie produktów zawierających dużą ilość antocyjanów o wysokim potencjale antyoksydacyjnym – zawartych np. w czarnym ryżu – zmniejsza stany zapalne i ryzyko wystąpienia chorób z nimi  związanych, spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz minimalizuje ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych naczyń krwionośnych, chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2.

Wśród gamy związków zawartych w czarnym ryżu nie można przejść obojętnie obok γ-Oryzanolu, który obecny jest wyłącznie w ziarnie ryżu, w zdecydowanej większości w okrywie owocowo-nasiennej. γ-Oryzanol wykazuje działanie przeciwutleniające, jak również obniża poziom cholesterolu w surowicy poprzez zmniejszanie jego egzogennego przyswajania w jelitach.

Oprócz przeciwutleniaczy ziarna czarnego ryżu obfitują w witaminy i minerały takie jak: żelazo, wit. z grupy B, witaminę E, cynk, manganu, beta-karoten, które korzystnie wpływają na stan zdrowia naszej skóry, włosów, a także wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.

Wysoka zawartość błonnika dzięki obecności łupiny w ryżu spowalnia uwalnianie energii z posiłków i stabilizuje poziom glukozy w osoczu krwi zapobiegając hiperglikemii, ale także poprawia perystaltykę jelit i stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych.

Jest naturalnie bezglutenowy stanowiąc świetną alternatywę u osób rezygnujących ze spożycia zbóż glutenowych, a jego łagodny, orzechowy smak pozwala na wykorzystywanie go w daniach wytrawnych i  na słodko.

Dodatkowo stanowi doskonałe źródło aminokwasów endo- i egzogennych niezbędnych do prawidłowej syntezy białek ustrojowych, w tym niektórych hormonów, czy przeciwciał. Ale ryż o nie tylko białka i węglowodany, znajdziemy tam również pewną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym NNKT poprawiających nasz profil lipidowy i obniżających frakcję  LDL cholesterolu.

Na łamach  prestiżowego „Journal of Agricultural and Food Chemistry” w ostatnich latach ukazały się badania dowodzące, że otręby czarnego ryżu mogą wykazywać działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry.

To małe ziarenko, które zazwyczaj kojarzy nam się z jego białą, oczyszczoną wersją kryje w sobie niezwykłe właściwości prozdrowotne. Wzmacnia nasz układ sercowo-naczyniowy, chroni przed rozwojem wielu chorób o podłożu zapalnym, m.in. cukrzycy typu 2, wspiera kondycję skóry i włosów, a wysoki potencjał antyoksydacyjny działa ochronnie na komórki naszego ciała. Jeśli nie znasz jeszcze czarnego ryżu koniecznie musisz spróbować. Zachwyci Twoje kubki smakowe, a organizm korzyściami zdrowotnymi.

Bibliografia:

  1. Gerhardt A.L., Gallo N.B., Full-fat rice bran and oat bran similarly reduce

hypercholesterolemia in humans, The Journal of Nutrition, 128 (5), 1998, 865-869.

  1. Baik B.K., Ullrich S.E., Barley for food: characteristics, improvement, and renewed interest, Journal of Cereal Science, 48(2), 2008, 233-242.
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20548009
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4782091/