czarny ryż
Skład: ryż czarny, sól
Wartości odżywcze małej porcji: 145 kcal / 3gB /1gT / 30gW
Wartości odżywcze dużej porcji: 251 kcal / 5gB / 2gT / 51gW
Czarny ryż uważany jest za najzdrowszy ryż świata. Co w nim takiego świetnego ?
Czarny ryż swoją niezwykłą, intensywnie fioletową barwę zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów należących do grupy flawonoidów o wysokim potencje antyokydacjnym. Co ciekawe, w czarnym ryżu odnotowano większą ich zawartość niż w powszechnie uznanych i cenionych jagodach.
Regularne spożywanie produktów zawierających dużą ilość antocyjanów o wysokim potencjale antyoksydacyjnym – zawartych np. w czarnym ryżu – zmniejsza stany zapalne i ryzyko wystąpienia chorób z nimi związanych, spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz minimalizuje ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych naczyń krwionośnych, chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2.
Wśród gamy związków zawartych w czarnym ryżu nie można przejść obojętnie obok γ – Oryzanolu, który obecny jest wyłącznie w ziarnie ryżu, w zdecydowanej większości w okrywie owocowo-nasiennej. γ – Oryzanol wykazuje działanie przeciwutleniające, jak również obniża poziom cholesterolu w surowicy poprzez zmniejszanie jego egzogennego przyswajania w jelitach.
Oprócz przeciwutleniaczy ziarna czarnego ryżu obfitują w witaminy i minerały takie jak: żelazo, wit. z grupy B, witaminę E, cynk, mangan, beta – karoten, które korzystnie wpływają na stan zdrowia naszej skóry, włosów, a także wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
Wysoka zawartość błonnika dzięki obecności łupiny w ryżu spowalnia uwalnianie energii z posiłków i stabilizuje poziom glukozy w osoczu krwi zapobiegając hiperglikemii, ale także poprawia perystaltykę jelit i stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych.
Jest naturalnie bezglutenowy stanowiąc świetną alternatywę u osób rezygnujących ze spożycia zbóż glutenowych, a jego łagodny, orzechowy smak pozwala na wykorzystywanie go w daniach wytrawnych i na słodko.
Dodatkowo stanowi doskonałe źródło aminokwasów endo- i egzogennych niezbędnych do prawidłowej syntezy białek ustrojowych, w tym niektórych hormonów, czy przeciwciał. Ale ryż to nie tylko białka i węglowodany, znajdziemy tam również pewną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym NNKT poprawiających nasz profil lipidowy i obniżających frakcję LDL cholesterolu.
Na łamach prestiżowego „Journal of Agricultural and Food Chemistry” w ostatnich latach ukazały się badania dowodzące, że otręby czarnego ryżu mogą wykazywać działanie hamujące rozwój alergii i stanów zapalnych skóry.
To małe ziarenko, które zazwyczaj kojarzy nam się z jego białą, oczyszczoną wersją, kryje w sobie niezwykłe właściwości prozdrowotne. Wzmacnia nasz układ sercowo-naczyniowy, chroni przed rozwojem wielu chorób o podłożu zapalnym, m.in. cukrzycy typu 2, wspiera kondycję skóry i włosów, a wysoki potencjał antyoksydacyjny działa ochronnie na komórki naszego ciała. Jeśli nie znasz jeszcze czarnego ryżu koniecznie musisz spróbować. Nie tylko zachwyci Cię smakiem, ale też korzyściami zdrowotnymi!