cukier kokosowy

wartości odżywcze w 100g: 386kcal (1620kJ) / tłuszcz: 0,36g (kwasy tłuszczowe nasycone: 0,17g) / węglowodany: 94,14g (cukry:81,45g) / błonnik:1,24g / białko: 0,83g / sól: 0,16g  

O słów kilka

Cukier kokosowy produkowany jest z soku z kwiatostanów palmy kokosowej. Charakteryzuje się brązowym kolorem i kokosowo – karmelowym słodkim smakiem. Cukier kokosowy, w ostatnim czasie stał się bardzo popularny szczególnie wśród osób dbających o zdrowie i sylwetkę.

Dlaczego?

Cukier kokosowy, jak każdy cukier jest dość kaloryczny, 100g tego słodzika to aż 381 kcal, jednak w porównaniu do tradycyjnego białego cukru, jego indeks glikemiczny jest o wiele mniejszy (1g cukru kokosowego to 35, a cukru białego 68!), a co za tym idzie – nie podnosi on tak poziomu cukru we krwi i jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. W porównaniu do cukru z buraka, znajdziemy w nim dwukrotnie więcej witamin i minerałów i składników odżywczych, takich jak:

  • potas,
  • miedź,
  • żelazo,
  • witamina B1.

Inulina zawarta w cukrze kokosowym nie tylko wpływa na wspomniany wcześniej niższy IG, ale również ma właściwości  probiotyczne, stymuluje wytwarzanie bifidobakterii jelitowych, co może skutkować wzmocnieniem systemu odpornościowego.

Bifidobakterie pomagają odtworzyć „dobre” bakterie w naszych jelitach, które mogły zostać zniszczone np.  przez chemioterapię lub stosowanie antybiotyków.

Choć wszyscy wiemy, ze cukier trzeba ograniczać, kiedy już chcemy sięgnąć po coś słodkiego, powinniśmy wybierać to, co dla nas najlepsze, w tym przypadku – cukier kokosowy. 🙂