
papryczka chili
Wartości odżywcze w 100g: 40kcal / B: 2g / T: 0,5g / W: 9g
Ostra papryczka chilli – przez niektórych znienawidzona, przez innych uwielbiana, dodawana do wszystkich potraw. Choć można ją spotkać w różnych kształtach i kolorach, to każda zawiera szereg prozdrowotnych właściwości. A co takiego się w niej kryje?
Najważniejszym związkiem zawartym w papryczce chili jest odpowiedzialna za jej charakterystyczny ostry smak kapsaicyna. To właśnie ona sprawia, że po zjedzeniu papryczki przyspiesza nasz metabolizm, zwiększa się ilość wydatkowanej energii, przyspiesza rozkład tłuszczu zgromadzonego w organizmie, a co za tym idzie – korzystnie wpływa na proces utraty wagi.
Liczne badania wykazują, ze wspomniana kapsaicyna pomaga złagodzić ból. Dzieje się tak, ponieważ główny związek występujący w papryczkach chili, może wiązać się z receptorami bólu w organizmie i zmniejszać jego odczuwanie. Spożywanie papryczki chili może pomóc też z takimi dolegliwościami jak zgaga czy refluks kwaśny. Pacjenci cierpiący na którąś z nich już po kilku tygodniach odczuli znaczną poprawę.
Co więcej, naukowcy podejrzewają, iż pomaga ona w profilaktyce chorób układu krążenia, w szczególności zapobiega zakrzepicy. Ponadto japońskie badania wskazują, że kapsaicyna pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co z kolei zapobiega nadciśnieniu. Choroby te niezwykle rzadko występują wśród mieszkańców Azji, w tym w szczególności Tajlandii, gdzie zwykło się jadać chili niemal do każdego posiłku.
Obecnie prowadzone badania wskazują ponadto, że kapsaicyna pomaga w regulacji poziomu cholesterolu nawet w przypadku spożywania produktów bogatych w ten związek oraz zapobiega zapaleniu trzustki, a tym samym rozwojowi cukrzycy.
Papryczka chili to prawdziwa kopalnia antyoksydantów, witamin A i C (jednych z najważniejszych mikroelementów) dzięki czemu wspomaga neutralizację szkodliwych wolnych rodników oraz likwiduje skutki stresu oksydacyjnego i spowalnia starzenie się komórek.
Kapsaicyna zwiększa wytrzymałość w trakcie długich i ciężkich treningów. Zwiększając pobieranie tlenu przez organizm, potęguje jego absorpcję i wzmacnia płuca. Ponadto, równie skutecznie jak czekolada, pobudza nasz organizm do wytwarzania endorfin, a zatem doskonale sprawdzi się na poprawę humoru.
W Turlaj Klopsa staramy się wybierać dla Was to, co najlepsze, dlatego wszyscy miłośnicy ostrych potraw, a i Ci którzy chcą skorzystać z prozdrowotnych właściwości chili, mogą swój zestaw urozmaicić dodatkiem tego niezwykłego warzywa.