
klopsy batatowe
Delikatne, słodko-pikantne klopsy z batata, fasoli i imbiru oraz prażonego sezamu i słonecznika
Skład: batat, fasola, czosnek, sos sojowy, cebula, płatki jaglane, sezam, słonecznik, ocet jabłkowy, olej kokosowy, imbir
Wartości odżywcze małej porcji: 114 kcal/ 4gB/3gT/19gW
Wartości odżywcze dużej porcji: 205 kcal/ 7gB/6gT/33gW
Każda babcia wie, że najlepszym sposobem na przeziębienie jest jedzenie czosnku. Jednak jego silny i nieprzyjemny zapach odstrasza nie tylko wampiry. Co kryje się w tej małej białej główce i czy może jednak warto sięgać po nią częściej niż tylko w czasie choroby??
– Choć już w starożytności poznano się na niezwykłych właściwościach bakteriobójczych czosnku to dopiero w 1944r. wyizolowano substancję odpowiedzialną zarówno za charakterystyczny zapach jak i właściwości antybakteryjne- allicynę.
– Zawarte w czosnku siarkowe związki lotne nie tylko świetnie radzą sobie z przeziębieniem i infekcjami górnych dróg oddechowych, ale mogą także zapobiegać rozwojowi nowotworów. Co więcej rozszerzając naczynia krwionośne przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi..
– Jedzony codziennie czosnek korzystnie wpływa na poziom cholesterolu obniżając poziom „złej frakcji” LDL i podwyższając poziom „dobrej frakcji” HDL.
– Spożywając czosnek dostarczamy organizmowi takich składników odżywczych jak witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez oraz fosfor, które korzystnie wpływają na naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu żylaków i pajączków.
– Dzięki zawartym w czosnku antyutleniaczom , które zabijają wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu nowych, komórki organizmu starzeją się wolniej.
W naszych potrawach staramy się zamknąć dla Was to co natura ma dla nas najlepszego, dlatego czosnek znajdziecie w naszych sosach, klopsach i zupach. Wpadnij do nas na jeden z naszych przysmaków, a nawet w deszczową pogodę nie straszne Ci będą bakterie i wirusy.
Źródła:
„Biblia naturalnego zdrowia i urody” wyd. Dragon
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/sweet-potatoes/