MANGO przyby艂o do nas z Indii, gdzie stanowi bardzo wa偶ny sk艂adnik diety. Uto偶samiane z hinduskimi bogami, funkcjonuje jako element kultu religijnego.
Przeci臋tny mangowiec osi膮ga ok 40m wysoko艣ci!
Mango zawiera mn贸stwo witamin i minera艂贸w (wit. A ,C, E, K, wit. z grupy B, 偶elazo, wap艅, s贸d, mied藕, cynk, fosfor, magnez) – korzystnie wp艂ywa na w艂osy, sk贸r臋 i paznokcie oraz wzmacnia odporno艣膰.
Zawarty w nim lupeol (antyoksydant) 艂agodzi stany zapalne i ma dzia艂anie przeciwmia偶d偶ycowe.
Zawiera przeciwutleniacze (z grupy polifenoli), kt贸re przeciwdzia艂aj膮 powstawaniu wolnych rodnik贸w i chroni膮 kom贸rki przed stresem
oksydacyjnym.
Zawiera tak偶e amylazy – enzymy trawienne rozk艂adaj膮ce w臋glowodany na cukry proste.